Mikroburst

Definicija Mikrobursta

Mikroburst se karakteriše kao koncentrisana kolona silaznog vazduha, ili padajućeg strujanja, unutar granica nevremena, obično sa prečnikom ne većim od 2,5 milje. Destraktivna snaga mikrobursta je značajna i u nekim slučajevima, mogu predstavljati opasnost za život. Postoje dve glavne kategorije mikrobursta: vlažni mikrobursti i suvi mikrobursti.

Karakteristike Mikrobursta

Za vreme nevremena, mikroburst se često pojavljuju zbog hlađenja izazvanog isparavanjem, topljenjem i sublimacijom, prelaskom iz vodene pare direktno u led. Vetrovi u mikroburstu, usmereni prema zemlji, mogu dostići brzine iznad 60 milja na sat, a najintenzivniji mogu preći 100 milja na sat. U poređenju sa razaranjem koje izaziva tornado, ovi vetrovi mogu napraviti haos, posebno kada udare u zemlju i prošire se preko regiona.

Vlažni i suvi Mikroburst

Opisi vlažnih i suvih u klasifikaciji mikrobursta odnose se na to da li se precipitacija javlja na površini ili ne. Vlažni mikrobursti se javljaju sa vidljivim padavinama na površini i česti su u klimama sa visokom vlažnošću. Nasuprot tome, suvi mikrobursti se pojavljuju kada minimalna ili nimalo kiše doseže tlo jer padavine često isparavaju u suvi vazduh ispod oluje, što ih čini čestim pojavama u suvim klimama.

Detekcija i predviđanje Mikrobursta

Napredak u meteorologiji, posebno razvoj Doplerovog radara, poboljšao je sposobnosti detekcije mikrobursta. Prognozeri proučavaju obrasce u podacima radara, tražeći jedinstven oblik eha koji ukazuje na divergirajuće vetrove na površini. Međutim, predviđanje mikrobursta ostaje formidabilan izazov zbog njihove male prostorne prisustva i kratkog životnog veka, uprkos napretku u tehnologiji.

Mikroburst bezbednost u vazduhoplovstvu

Mikroburst predstavljaju značajnu opasnost za bezbednost u vazduhoplovstvu, najakutnije tokom poletanja i sletanja kada je avion bliže zemlji i ima ograničen prostor i vreme za manevrisanje. Brze promene u pravcu i brzini vetra mogu uzrokovati gubitak uzgona aviona, što može potencijalno dovesti do pada. Stoga, proučavanje mikrobursta kako bi se poboljšalo razumevanje i usavršile metode predviđanja je ključni fokus meteoroloških istraživanja.
Ažurirano: May 26, 2023
Izdavač: Aladin | O nama
Podeli