Fenski efekat vetra

Definicija Fenskog vetra

Fenski vetar, koji se alternativno piše kao Föhn vetar, označava topao, suv vetar koji se kreće niz padine i manifestuje se na nizvetrovnoj (lee) strani planinskog lanca. Ovaj tip vetra nastaje kao posledica adijabatskog zagrevanja vazduha koji je prethodno otpustio većinu svoje vlage na vetrovitim padinama. Zbog različitih adijabatskih stope promene temperature vlažnog i suvog vazduha, vazduh na nizvetrovnim padinama je topliji u poređenju sa vazduhom na istoj visini na vetrovitim stranama.

Formiranje Fenskih vetara

Nastanak fenskih vetrova se odvija kada vlažan vazduh se penje preko planinskog lanca. Kako se ovaj vazduh uzdiže i hladi, dolazi do kondenzacije i gubi svoju vlažnost u obliku kiše ili snega na vetrovitim stranama planina, pojava poznata kao orografsko dizanje.

Nakon gubitka vlage, sada suv vazduh počinje svoj spust na suprotnu stranu planine (nizvetrovna strana). Kako ovaj vazduh silazi, doživljava kompresiju i zagrevanje, mehanizam poznat kao adijabatsko zagrevanje. Rezultat ovog procesa je topao i suv vetar koji prelazi preko dolina i ravnica iza planinskog lanca.

Efekti Fenskih vetara

Fenski vetrovi mogu značajno modifikovati lokalne klimatske uslove i duboko uticati na ljudske aktivnosti. Oni imaju sposobnost da donesu ugodno toplo vreme tokom hladnijih sezona, ali mogu takođe izazvati brz porast temperature, pokrećući topljenje snega i lokalne poplave.

Ovi vetrovi poseduju potencijal da drastično utiču na ponašanje šumskih požara, ubrzavajući širenje zbog vrućih, suvih uslova koje donose. Štaviše, u alpskim sredinama, fenski vetrovi mogu izazvati lavine kao rezultat brzog zagrevanja.

Fenska bolest označava skup zdravstvenih simptoma koji obuhvataju glavobolje i migrene, razdražljivost i umor koje neki pojedinci povezuju sa fenskim vetrovima, iako naučna potvrda za ovu korelaciju nije definitivna.

Fenski vetrovi širom sveta

Širom sveta, fenski vetrovi nose različita imena. U Severnoj Americi, konkretno u Stenovitim planinama, oni dobijaju ime Chinook vetrovi. U Argentini, oni su poznati kao Zonda vetrovi, dok se na Novom Zelandu prepoznaju kao Nor'west arch. Bez obzira na različitu nomenklaturu, svi ovi vetrovi pokazuju osnovne karakteristike koje su svojstvene standardnom fenskom vetru.