Grad

Definicija Grada

Grad je vrsta čvrstih padavina koje se sastoje od kugli ili nepravilnih grudvi leda, poznatih kao grudve grada. Pojava grada događa se u snažnim grmljavinama, posebno onima sa jakim usponima vazduha i superohlajdenim vodenim kapljicama. Dimenzije grudvi grada su raznolike, krećući se od malih kuglica veličine graška do velikih kugli nekoliko inča u prečniku.

Formiranje grudvi Grada

Formiranje grudvi grada obuhvata složen proces unutar grmljavine:
1. Usponi vazduha i superohlajdene vodene kapljice: Snažni usponi vazduha u grmljavini podižu kišne kapi u ledene gornje regione oluje. Dok se penju, kišne kapi susreću superohlajdene vodene kapljice koje ostaju u tečnom stanju uprkos temperaturama ispod tačke zamrzavanja.

2. Rast grudvi Grada: Superohlajdene vodene kapljice se zamrzavaju na dodir sa kišnim kapima, formirajući malu grudvu grada. Kako grudva grada biva prenesena usponima i padovima vazduha oluje, može nastaviti da se sudara sa dodatnim superohlajdenim vodenim kapljicama, što doprinosi njenom rastu.

3. Pad grudve Grada: Kada težina grudve grada prevaziđe nosivost uspona vazduha oluje, ona pada na zemlju kao grad.

Veličina Grada i potencijalna šteta

Grudve grada mogu izazvati značajnu štetu na imovini, usevima i vozilima. Veličina grudve grada direktno je povezana sa intenzitetom uspona vazduha unutar grmljavine, jer jači usponi vazduha mogu držati grudve grada u oluji duže, omogućavajući im da rastu veće. Nacionalna meteorološka služba koristi specifične veličine kao reference za opis grudvi grada:

Veličine slične grašku (0.25 inča)
Otprilike veličine jednog inča (1 inč)
U prečniku veličine golf loptice (1.75 inča)
Podseća na veličinu teniske lopte (2.5 inča)
Otprilike veličine bejzbol lopte (2.75 inča)
Približno veličini softbol lopte (4 inča)

Klimatologija Grada

Regioni sa visokom učestalošću grmljavina, uključujući centralni deo Sjedinjenih Američkih Država ili "Aleju grada", beleže česte pojave grada. Ostali globalni regioni gde je grad čest fenomen uključuju određena područja u Evropi, Aziji i Australiji. Gradonosne oluje su uobičajene tokom toplijih meseci, kada je verovatnoća za grmljavine veća.

Detekcija i prognoza Grada

Meteorolozi koriste radar i satelitske podatke za identifikaciju i praćenje grmljavina sa potencijalom za proizvodnju grada. Doplerov radar je posebno koristan za prepoznavanje jakih uspona vazduha i grada unutar oluje. Prognoziranje oluja sa gradom zavisi od korišćenja kompjuterskih modela i razumevanja atmosferskih uslova.
Ažurirano: Jun 2, 2023
Izdavač: Aladin | O nama